2021. március 25., csütörtök 14:31

Attól lesz gyümölcsöző az ember élete, ha igent tud mondani Istenre – Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedése Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

Nagyböjt vége felé egyre közelebb kerülünk Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának ünnepléséhez. Erre mutat Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe is, amely visszavezet bennünket a kezdetekhez, Jézus életpályájának indulásához, arra az időre, amikor Isten belépett a világba - osztja meg velünk gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A főpásztor ezen az ünnepen szentmisét mutatott be debreceni Szent Anna-székesegyházban, amelyen a rendelkezések értelmében hívek nem vettek részt.

Mária volt az a lépcső, amelyen keresztül az Isten be tudott lépni a világba. A fiatal názáreti lány igent mondott Istenre, hogy aztán az emberek nemet mondhassanak rá, visszautasíthassák, kigúnyolják, megkínozzák, keresztre feszítsék – fogalmazott a főpásztor majd azt hangsúlyozta, hogy ez a történet, az üdvösségtörténetünk csúcsa, a megváltás teljessége a mai napig tart. Nemcsak azért, mert mi még nem üdvözültünk, hanem mert azon múlik, hogy ki mond Igent Istenre, és ki mond nemet. Attól lesz gyümölcsöző az ember élete, ha igent tud mondani Istenre, az Ő akaratára. Lehetőségünk van arra, hogy mi is elgondolkodjunk ezen. A mai kor emberének is döntenie kell.

A főpásztor egy vele készült interjúra utalt, amelyben a kérdés arra irányult, hogy van-e különbség a régi és a mai világ problémái között? A válasz így hangzott: a világ legnagyobb problémája mindig is az önzés, amikor az ember csak magával foglalkozik.

„Az Úr újra szólt Acházhoz. Azt mondta: „Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélységeiből, akár felülről a magasból.” De Acház így válaszolt: „Nem kérek jelet, nem kísértem az Urat.” (Iz 7,10). Acház király álszerénységből vonakodott jelet kérni az Úrtól, mert attól félt, hogy olyan választ kap, amelyre meg kell változtatni az életét. Ferenc püspök példaként említette e szentírási szakaszt, arra utalva, hogy a mai korban az ember sokszor nem figyel Istenre, visszautasítja, becsukja a fülét, nehogy meghallja, felfogjon valamit az üzenetéből, mert akkor meg kell változtatnia az életét.

Mindezzel szemben ott van Mária, a szerény, alázatos, vidéki fiatal leány, aki az igazi gyümölcsöt, a szeretet gyümölcsét termette meg. Ő mer igent mondani és ott lenni Jézus életében egészen a keresztig.

Ferenc pápa a napokban elhangzott katekézisében arról beszélt, hogy Mária most is ott áll mindannyiunk mellett, amikor bennünket is megfeszítenek, amikor nehézségeket, fájdalmakat hordozunk. Mária most is igent mond Jézusra bennünk, a mi életünkben.

Ezért nemcsak hogy példát ad, hanem segít nekünk, hogy tudjunk igent mondani az Isten szavára és ezáltal egymásra is, hogy a szeretet örökké tartó gyümölcseit tudjuk megteremni életünk, szolgálatunk, munkánk révén – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

 

Örö-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 7M7A7878-
    • 7M7A7879-