2021. március 14., vasárnap 14:07

Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, és úgy szereti az embertársaimat, hogy engem akar odaadni értük

Nagyböjt negyedik vasárnapja az örvendezés vasárnapja, de mintha az örömünket beárnyékolná a jelenben megélt nehéz helyzet. Éppen ezért Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az evangélium szívében, középpontjában olvasható örömhírt osztotta meg a hívekkel, amely ennek a napnak is üzenete: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen” (Jn 3,16). Ez kell, hogy erősítsen, bátorítson bennünket ebben a nehéz helyzetben is – fogalmazott a főpásztor március 14-én, a debreceni Szent Család-templomban bemutatott szentmise homíliájában. A püspök atya ezt a szentmisét a betegek gyógyulásáért, valamint a gyógyításban részt vevő egészségügyi dolgozókért ajánlotta fel, hogy megkapják a szükséges kegyelmet ahhoz, hogy legyen erejük, bátorságuk szolgálni a másik emberben Istent.

2

Az alábbiakban a főpásztor elmélkedését olvashatjuk.

Az ószövetségi olvasmány (2Krón 36,14-16; 19-23) a fogságban lévő választott népről szól, aki elhagyta Istent, és bűnei, hűtlensége miatt nehéz helyzetbe került, közülük sokan meghaltak, vagy fogságba estek. De felcsillant a remény számukra, amit Jeremiás próféta így fogalmaz: „reménységgel teli jövőt szánok nektek” (Jer 29,11). Az Úr „fölébresztette Kürosznak, a perzsák királyának lelkét”, aki elküldi a választott fiait, hogy építsék újjá a templomot Jeruzsálemben.

A mi örömhírünk, hogy nekünk is újjá kell építeni az életünket, reményteli jövőt kell hogy lássunk magunk előtt, mert Jézus Krisztus eljött erre a világra, és vállalta értünk a keresztáldozatot, megnyitva előttünk az örök élet kapuját. Ne pusztán a földi életben bízzunk, hogy megússzuk ezt a járványt, hanem abban, hogy elnyerjük az örök életet. Ez az igazi ünnep, a húsvétnak, a feltámadásnak az örömhíre.

A szentleckében (Ef 2,4-10) Szent Pál apostol azt írja, hogy a jótettekre vagyunk teremtve, küldetésünk, feladatunk van ebben a világban, amely Istentől jött, és amit Jézus Krisztusban élve érthetünk meg. A keresztény ember Krisztusban élő ember. Krisztus életét éli, nevében él, szeret, teszi a jót, vigasztal, bátorít, segíti a földön. Mint ahogyan a tartós élelmiszergyűjtés felhívásra is sokan elhozták adományaikat a szegények javára, mert jótettekre vagyunk teremtve.

1

Az evangélium (Jn 3,14-21) központi gondolata három pontban foglalható össze:

Úgy szerette Isten a világot, vagyis téged, hogy egyszülött Fiát adta érted.

Egy graffiti falfeliraton a következő olvasható: A világ számára te csak valaki vagy, de valaki számára te vagy a világ. Úgy szerette Isten a világot, vagyis téged, hogy egyszülött Fiát adta érted. Amikor meghalljuk ezt a mondatot, rácsodálkozhatunk Isten szeretetére, arra hogy egyenként szeret, megvált bennünket. Ezzel Isten nem ránk akarja magát erőszakolni, hiszen az evangélium, az igazi szeretet felkínálja magát. Jézus Krisztus valóban szeret bennünket, megváltoztat mindenkit, elhozta az élet világosságát. De csak az jut el a teljességre, aki befogadja Őt.

Az ítélet.

Isten az embert nem az elképzelésünk szerint, bírói székben ítéli el. Mi fogjuk magunkat elítélni. Ő felkínálta nekünk a szeretetét, és aki nem fogadja be, a szeretet maga fog ezzel szembesülni az utolsó ítéleten. Tehát mi magunkat fogjuk elítélni. Pilinszky János egyik gondolatában arról ír, hogy az utolsó ítéleten mindenki kap az angyaloktól egy táblát, amire rá lesz írva, hogyan élt. Azzal fogunk tehát szembesülni, hogy amit Isten felkínált nekünk: életet, világosságot, örömhírt, szeretetet, arra hogyan válaszoltunk.

Befogadjuk-e a világosságot, az evangélium fényét? Ezen múlik minden.

Jézus Krisztus az isteni fényt, a szeretet fényének ragyogását, az igazi világosságot hozta el a bűn sötétségébe. A fény legyőzi a sötétséget. Ezt ünnepeltük karácsonykor és húsvétkor is. Nagyszombat éjszakáján a fény liturgiájában meggyújtjuk gyertyánkat a feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertyáról, hogy hasonlítsunk a szeretet, a világosság forrására, és mi is továbbadjuk a szeretet fényét.

Ebben nemcsak az az örömhír, hogy Isten engem szeret és értem elküldte a Fiát, hanem az, hogy úgy szerette az én szeretteimet, családomat, a rám bízottakat, hogy engem akar értük odaadni, küldeni, nekem van feladatom, felelősségem.

Ez az igazi evangélium. Isten szeret minket, nekünk adta az életét, és küldetést adott, hogy mi is az Ő szeretetével szeressünk.

Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda érte, és úgy szerette az embertársainkat, hogy személy szerint minket, engem akar odaadni értük, hogy teljesítve küldetésünket – amely abból fakad, hogy jótettekre vagyunk teremtve –, Istennek tetsző módon, remény szerint újjáépítsük az életet, ezt a világot, környezetünket – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

7M7A7804 1

A súlyosbodó járványügyi helyzet miatt Palánki Ferenc megyéspüspök rendelkezése értelmében a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye templomaiban holnaptól, azaz március 15-től a nyilvános szentmisék szünetelnek.

A vasárnapi szentmise közvetítés helyszíne is változott, ma, március 14-én, és március 21-én szintén a debreceni Szent Család–templomban mutat be szentmisét a főpásztor, amelyet a szokott időben 11.30-tól közvetít felvételről a Debrecen Televízió.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 2
    • 7M7A7804-1
    • 7M7A7813-1
    • 7M7A7820-1
    • 7M7A7822
    • Templom_4