2021. március 04., csütörtök 16:36

Online önkéntes beteglátogató képzés indult Debrecenben!

„Mindent, amit én megkaptam a Jóistentől, szeretném átadni a betegeknek. A magányos állapotot átérezve, a betegek kísérője szeretnék lenni. A lelki vívódásaimat követő gyógyulás megélését átadni.” (Moldoványi Attila képzésben résztvevő gondolata)

2021. március 3-án online térben került megrendezésre, mintegy harminc résztvevő érdeklődésével az önkéntes beteglátogató képzés öt alkalomból álló előadássorozatának első eseménye. A képzés célja: felkészítés a betegek látogatására, kísérésére, és közvetíteni a szolgáló szeretet a betegágyakon fekvőknek.

A szervezők, Berényiné dr. Felszeghy Márta, a Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának koordinátora és Berényi András, a debreceni Megtestesülés Plébánia Kamilliánus csoportjának vezetője köszöntötték az érdeklődőket.

Dr. Krakomperger Zoltán püspöki helynök programindító gondolatában értékes útmutatást adott a betegség értékhordozó állapotáról, beteg és a látogatója közötti különleges kapcsolatról, és az Istenbe vetett mély hitről, amely magában hordozza azt, hogy Isten nem tehet velünk olyat, amely meggátolná az iránta érzett szeretetünket. Ha a betegség és a vele járó szenvedés rossz is, tudjuk azt, hogy Isten jó, és velünk van a szenvedésben, szolidáris a betegségben, bennünk szenved – fogalmazott Zoltán atya.

Jakus Ottó atya, a kórházlelkészi szolgálat lelkivezetője volt az első alkalom előadója, aki a szeretet üzenetének együttgondolkodására invitálta az online térben résztvevőket. A beteglátogatás nehéz, szép evangéliumi szolgálat – mondta Ottó atya.

A Biblia Isten igéje, amely azokat az üzeneteket tartalmazza, amit az Isten akar velünk közölni. Mi az, amit hinnünk kell, és tennünk kell? – tette fel a kérdést az előadó.

Önkéntes beteglátogatóként hinnünk kell azt, hogy Isten a szeretet, és az embert is szeretetre teremtette. Nekünk pedig Isten irántunk való szeretetét kell továbbadnunk embertársainknak. Ez a mi élethivatásunk.

Az előadás hanganyagát hamarosan közzé tesszük, és a szakirodalom megosztásra kerül a https://khl.ewk.hu/ oldalon.

Tóth László, a debreceni Megtestesülés Plébánia plébánosa, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának pasztorális vezetője, a képzés házigazdája elmélkedéssel zárta az alkalmat.

A résztvevők hiányolták a személyes találkozást, a kötetlen beszélgetés és ismerkedés lehetőségét, erre a szervezők módot keresnek a szabályok betartása mellett.

 

Geréné Sárga Monika

beteglátogató

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • gg