2021. január 11., hétfő 08:24

„ A Krisztustól kapott békét őrizni kell!” - Vízkereszt ünnepe a Szent Imre köznevelési intézményben

Január 6-án, Vízkereszt ünnepét tartották a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban és tagintézményeiben, valamint ezen a napon együtt ünnepelték az online felületen Felföldi László pécsi megyéspüspök püspökszentelését illetve megyéspüspöki beiktatását.

Kiváló napot hagytunk magunk mögött január hatodikán vízkeresztkor. Bár az intézményünkben szomorúságot jelentett, hogy a gimnazistáink nem lehetnek velünk, mégis reménykedünk abban, hogy a virtuális világ adta lehetőséggel élve nyomon követték szentmiséinket, és nemsokára viszont láthatjuk őket.

Két szentmisét celebrált Nagy Csaba iskolalelkészünk – külön az alsós és felső osztályos gyermekeknek –, amelyben a Vízkereszt kapcsán a Napkeleti bölcsek különleges ajándékaira utalt. Elmondta, hogy a bölcsek ajándékai hogyan jelenhetnek meg az életünk színterein.

„Mi vajon mit tudnánk vinni, arra a helyre, ahová a Betlehemi csillag mutat?” – kérdezte az atya. Felhívta a figyelmünket arra, hogy mi is sok mindent tudunk tenni, és segíthetünk másoknak és másokon - jó szavakkal és jó cselekedetekkel. Rámutatott az igaz ajándékok mibenlétére.

Csaba atya arról is beszélt, hogyan válhatunk jelolvasóvá, mint a Napkeleti bölcsek, és hogyan juthatunk el Jézushoz. Prédikációjában nagyon fontos gondolatok hangzottak el: „Legyen bennünk öröm! Nézzünk mindig felfelé! Kövessük a csillagot, melyhez szükségünk lesz intelligenciára és szívre! Ne féljünk hibázni, és legyenek társaink az úton! Vágyaink és álmaink fogják jelezni, merre van az út! Majd a szentmise résztvevőit szentelt vízzel áldotta meg.

A misék után a kápolnában elhelyezett kivetítőn követhettük Felföldi László atya püspökké szentelését és első beszédét püspökként. Nagyon várta mindenki ezt az eseményt, kívánjuk neki, hogy útját kísérje Isten szeretete és áldása. Reménykedünk abban, hogy egyszer meglátogathatjuk az új helyén.

Ezután pedig Vízkereszti ünnepségünk befejezéseként Nagy Csaba atya az egész intézmény területét végigjárta alsós kis ministránsokkal, és ellátta a helyiségeket a 20 + C + M + B + 21 betűkkel és számokkal, megszentelte az osztálytermeket és az irodákat. Elmondhattunk együtt egy közös imát, amivel le is zártuk ezt az év eleji időszakot, és következhetnek a farsangi előkészületek.

Zagyva Klára

Fotók: Rubóczkiné Kiss Hajnalka, Rubóczkiné Pekó Brigitta és Zagyva Klára

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 1
    • 136325498_2330745550405264_1377694316160941202_o
    • DSC_2676
    • DSC_2680
    • DSC_2682
    • DSC_2684-1
    • DSC_2685-1
    • IMG-1208c697c39ea151313a90b5d247010a-V-1