2021. január 01., péntek 19:08

Szűz Mária istenanyaságának ünnepe január elsején a társszékesegyházban

Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét 2021. január elsején, Újév napján, Szűz Mária istenanyaságának ünnepén a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A főpásztor a hívek köszöntésekor elmondta, az új esztendő első napján a Szűzanyát, Isten anyját köszöntjük, az ő közbenjárását kérjük, hogy segítsen bennünket Istennek tetsző életet élni az új esztendőben. Január elseje egyben a béke világnapja is, melynek kapcsán Ferenc pápa üzenetben fordult a hívekhez, melynek központi gondolata a gondoskodás, az egymás iránti szeretettel viseltetés.

Ünnepi elmélkedésében Palánki Ferenc püspök atya felhívta a figyelmet az új év első napja ünnepének gazdag jelentéstartalmára. Ezen a napon a Szűzanyát köszöntjük, mi, katolikus keresztények, akik szeretünk mindent Mária oltalmába helyezni, így az új esztendőt is vele kezdjük, őt köszöntjük és kérjük a segítő közbenjárását. A mai nap egyben a béke világnapja is, de ezen a napon hallhattuk azt a tanítást is az ószövetségi Szentírásból, amikor az első főpap, Áron utasítást kap, hogy áldja meg a népet (Szám 6, 22-27).

Áldani nem ráolvasást, nem babonát jelent – hangsúlyozta a főpásztor. Áldást mondani (lat.: benedictio) azt jelenti: jót mondani a másik fölött. Amikor az Egyház megáld bennünket, imádkozik értünk.  Az imádságra pedig nagy szükségünk van.

Amikor egy gyermek útra kel, elindul valahová, a szülei megáldják. A főpásztor ezt személyes példájával is megerősítette, hiszen amikor ellátogat családtagjaihoz, megáldja a gyermekeket és ő is áldást kér.

Fontos, hogy Istent hívjuk segítségül, hogy áldja meg az életünket, tegyen képessé terheink viselésére és arra, hogy jól tudjunk szeretni, hogy mindannyian Isten követségében járhassunk.

A boldogságos Szűz Mária, aki befogadta szívébe és méhébe Isten igéjét, képes volt arra, hogy mindig Isten akaratát teljesítse, ezáltal a legnagyobb áldást hozta el a világra. Példát adott nekünk arra, hogy legyünk mi is áldás a világ számára. Legyünk mi is áldás szeretteink, embertársaink számára! Mindezt akkor tudjuk megtenni, ha állandóan keressük Isten akaratát, ha megnyílunk Isten szava, kinyilatkoztatott igéje előtt, és szívünkben, – ahogyan azt a Szűzanya is tette –, gyakran el-elgondolkodunk azon, hogy mit üzen az Isten, mit kell tennem a mai napon, hogy áldás lehessek, szeretteim, embertársaim számára, akkor is, ha az kellemetlen, nehéz vagy keresztekkel jár. Ehhez kérjük a Szűzanya áldását és segítségét. Ő hatalmas pártfogónk, aki tud és akar is értünk imádkozni, hogy minden pillanatban kövessük az ő Szent Fiát – fogalmazott a megyéspüspök, majd elmélkedésének zárásaként Ferenc pápa, szintén a mai napon ünnepelt béke világnapjára írt üzenetét méltatta.

Fotó: Kardos György

Forrás: magyaroknagyasszonya.dnyem.hu

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • IMG_1935-768x512