2016. december 15., csütörtök 09:00

A test teológiája – természetes családtervezés

Elmélkedés és előadás a Billing-módszerről
2016. december 10.

Advent harmadik vasárnapjának előestéjén, december 10-én Szenes István SFV, a Vianney Testvérek Szerzetes Közösség elöljárója és a Lukács házaspár látogatott Egyekre, elfogadva meghívásunkat, hogy fiatal házaspárok előtt beszéljenek a keresztény házasság alapjairól, és az Isten akarata szerinti nemiségről.
Amikor 1968-ban kitört a szexuális forradalom, korábbi tabuk ledöntésével egyre nyíltabban nyilatkoztak a házas élet intim dolgairól. Két emberrel jellemezhetjük, hogyan közelíthető meg az ember szexualitása. Ők ellentétes módon szóltak az emberi intimitás témájáról. Az egyik Hugh Hefner, a Plaboy magazin alapítója, aki mindebből üzleti lehetőséget látott és jelentősen meggazdagodott. A másik Szent II. János Pál pápa, aki négy éven keresztül katekéziseiben Isten ajándékaként mutatta be, miközben felhívta a figyelmet arra a veszélyre, ami a szexualitás torz értelmezéséből következik. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ettől az időszaktól kezdve világméretűen megnőtt a válások száma, drasztikusan emelkedik az abortuszok száma, miközben a házasságkötések számadatai mélyrepülést mutatnak. Ennek a forradalomnak áldozatai a széthulló családok, lelkileg sérült gyerekek és az elköteleződésre képtelen fiatalok. A jézusi tanításból kiindulva II. János Pál a szexről és a testről szóló híres reflexióiban a modern világ krízisének gyökereihez vezetett bennünket és felrajzolta az utat, amely az igazi szexuális felszabaduláshoz vezet.
A kérdés megválaszolását az elején kell kezdeni. Miért teremtette Isten a világot? Isten maga a szeretet, és a szeretet tulajdonsága, hogy nem bír megmaradni magában, ezért akarta Isten megosztani az ő életét velünk. Tehát a szeretetből élet fakad, míg a szeretetlenség halált okoz. A Teremtés könyvében világossá válik, hogy Isten az embert képére és hasonlatosságára teremtette férfinak és nőnek. A férfi és a nő együtt alkotják Isten képmását. Mivel az ember test és lélek egysége, az énünkhöz tartozik a szexualitás is. Napjainkban sokan az állati szintre akarják lezülleszteni, de énünkkel együtt az ember szexualitásának is Isten az iránya. A házastársak szexuális szükséglete nem megvetés tárgya és semmiképpen nincs szó e szükséglet kérdésessé tételéről
A Szentháromság mintájára a teljes önátadás módja a házasságban megélt (mert annak ott a helye) szexualitás, azon kívül önbecsapás. „A fizikai önátadás hazugság lenne, ha nem lenne a teljes személyes önátadás jele és gyümölcse.” Így értjük meg, miért fontos a családtervezés kapcsán is Isten akarata szerint megélni a házasélet intimitását. A fogamzásgátló eszközök nélküli teljes egyesülés és a gyermekek felelősségteljes vállalása nem ellentétes.

Lukács László és felesége Krisztina a Pócspetriben működő Billing-központ akkreditált oktatói, négy gyermeket nevelnek. Gyakorlati előadásukban ismertették a módszert, hogyan tudja a nő saját maga megvizsgálni és megállapítani termékeny és terméketlen állapotát.
Egy ausztrál házaspár - Evelyn és John Billings - által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése. Minden nőnek és minden párnak ajánlott, akik úgy tekintik a termékenységet és egészséget, mint ajándékot, amelyet meg kell becsülni, meg kell őrizni. A Billings-módszer óriási előnye a hagyományos fogamzásgátló módszerekkel szemben, hogy nincs mellékhatása! A fogamzásgátló tabletta szedését a nők 20-30%-a befejezi a fellépő panaszok miatt. A dolog érdekessége, hogy az ellenjavallatok általában nem közismertek, pedig lényegesek. Sokan valószínűleg bele sem mennének a tabletta szedésébe, ha tudnák, hogy nem ajánlott szedni trombózis, agyvérzés, migrénes fejfájás, erős dohányzás és szívinfarktus esetén, illetve ha ezek a betegségek felléptek a közeli hozzátartozóknál, felmenőknél! A gyógyszerszedés mellékhatásai általában növekednek 40 éves kor felett, ill. magas vérnyomás, epilepszia és cukorbetegség esetén. A leggyakoribb mellékhatások: trombózis (az ösztrogén elősegíti a vérrög-képződést); infarktus; magas vérnyomás; epekőképződés (kétszer gyakoribb, mint tabletta szedése nélkül); szájdaganat (szintén kétszer gyakrabban fordul elő); szülési rendellenességek; nemi szerv daganatos megbetegedései: petefészek rák, mellrák, méhnyak rák; méhen kívüli terhesség; krónikus gyulladás az altestben; menstruációs panaszok; köztes vérzések; fertőzések, melyek megakadályozzák a későbbi foganást (a magzat 100 esetből 5-ször spontán kilökődik - akár észrevétlenül is - a következő menstruációkor). A méhnyak sapka (pesszárium) gyakran allergiás reakciókat vált ki. A spirál gyulladásos folyamatokat indíthat el. A megfoganást nem akadályozza, csupán a magzat megtapadását, vagyis ugyanolyan, mint az abortusz. Az óvszer kevésbé idéz elő fizikai (pl. hüvelyirritáció), mint inkább lelki problémákat. Sok pár számára megrontja az intim pillanatokat, ami a párkapcsolat rovására megy.
A Billings módszer lényege a méhnyak által termelt nyák változásainak figyelemmel kísérése a ciklus során. A WHO támogatja ezt a módszert, mivel könnyen elsajátítható (a felmérések szerint a nők 99%-a 1 ciklus alatt megtanulhatja.) A Billings professzor által leírt fogamzóképességre utaló jeleket megfigyelve a nők elkerülhetik vagy elérhetik a gyermekáldást. Felelősségteljesen dönthetnek arról, hogy kívánnak-e gyermeket, vagy nem, mindezt mesterséges szerek és eszközök nélkül, figyelve arra a természetes ciklusra, hogyan Isten megteremtette az embert. Jó az Isten elgondolása szerint élni, áldás származik belőle.

Az előadást követően a házaspárok szentmisében köszönték meg házasságukat, és a szentmise végén külön áldásban részesültek.


fotó: Papp Ágoston

  • Galéria:
    • IMG_7545-1
    • IMG_7558-1
    • IMG_7564-1
    • IMG_7570-1
    • IMG_7573-1
    • IMG_7619-1
    • IMG_7620-1
    • IMG_7623-1
    • IMG_7629-1