2016. november 16., szerda 13:18

Az egyház és az iskola zökkenőmentes együttműködésének az eredménye volt a Képmás zenekar koncertje

A nyíregyházi Képmás zenekar nemrégiben az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium fennállásának 40 éves jubileumi programsorozatának keretében mutatta be Ilyen ez című koncertjét, ami a két éve tartó turné utolsó állomása is volt egyben. Ennek kapcsán rendhagyó módon nem a tagokkal, hanem a koncertnek helyet adó intézmény, valamint az egyház jelen lévő képviselőivel beszélgettünk.

"A 40 év egy kerek évforduló, ezért szerettük volna méltóképpen megünnepelni olyan rendezvényekkel, amelyek a múltbéli és a jelenbéli értékeinket mások számára is megmutatják, hiszen úgy gondoljuk, okkal vagyunk büszkék rájuk" - kezdte az interjút Románné Balogh Gizella, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese.  Így folytatta: "Egykori tanítványaink eredményeit és sikereit a jelenkor diákjai számára szeretnénk mintaként és követendő példaként állítani, hogy erőt merítsenek a további küzdelemhez. Emellett úgy gondolom, hogy nekünk, pedagógusoknak is az egyik legfelemelőbb érzés az, ha látjuk: tanítványaink megállják a helyüket, bárhová sodorja őket az élet. Éppen ezért egy felhívással indítottuk a jubileumi rendezvény szervezését, ahol egykori diákjaink jelentkezését vártuk, akik valamilyen művészeti tevékenységgel vagy szakmabeli eredménnyel hozzájárulhatnak rendezvényünk sikeréhez. Szép számmal jelentkeztek a régi tanítványok, és ennek köszönhető a mai este is, hiszen Tamaskovics Róbert is nálunk tanult, aki a Képmás zenekar dalszövegírójaként keresett meg minket. Bolega László, a zenekar vezetője is támogatta a fellépés gondolatát, már csak azért is, hiszen hitoktatóként órákat tart az intézményünkben. Úgy gondolom, hogy az egyház és az iskola zökkenőmentes együttműködésének is az eredménye ez a koncert!" - zárta gondolatait.

Mint megtudtuk, a hitoktatás az intézményben a '90-es évektől folyamatosan jelen van.  Tóth László plébános a hitoktatás fontosságáról beszélt:  "Nagyon örülünk annak, hogy az állami iskolákban is jelen lehet a Katolikus egyház a hitoktatás révén.  Ez egy missziós lehetőség, hogy találkozhassunk a gyerekekkel. " Ahogy kifejtette, nem biztos, hogy csak olyan gyerekeket íratnak be hittan órára, akiknek a családja gyakorolja a vallást. Vannak olyan szülők is, akik csak érdeklődésből, kíváncsiságból teszik meg ezt. Ez jó lehetőség arra, hogy elérjenek hozzájuk is gyermekeik által, hiszen a tanulókban és a családjaikban is nagy nyitottságot tapasztalnak. "A hozzájuk vezető utat megtalálni azonban nem egyszerű. Hiszen ma egy felgyorsult, audió-vizuális világban élünk, amikor rengeteg inger, információ jut el mindenkihez."

Ostoróczky Erzsébet hitoktatót ezt követően a napi munkáról kérdeztük.  Elmesélte, hogy már 6 éve tanít ebben az iskolában. Eleinte csak fakultatív volt a hitoktatás, de amióta kötelező tárgy, azóta még több segítőkészséget tapasztal. "A gyerekek mindig is nyitottak voltak, de mára a tanárok és a vezetőség is jobban meg tudott nyílni. Jól együtt tudunk működni, ha bármi felmerül, akkor leülünk és megbeszéljük.  A tanárokkal, osztályfőnökökkel is szoros a kapcsolat, egyeztetjük a gyerekek problémáit és együtt keresünk rájuk megoldást."

"A hitoktatókkal egyre jobb a kapcsolatunk - erősítette meg Ferencné Rajtmár Anita. "Hetedik osztályos kisgimnazistáknak vagyok az osztályfőnöke, biológiát és földrajzot tanítok, tehát napi kapcsolatban állok a diákokkal. A hit- és erkölcstan bevezetését kimondottan jónak találom és örülök, hogy az én osztályomból is sokan jelentkeztek hittanra."

Végül, de nem utolsó sorban Gerhes Józseffel, az Egyházmegyei Ifjúsági iroda vezetőjével beszélgethettem, aki elmondta: 2011-ben kezdett el a gyermek- és ifjúsági pasztorációval foglalkozni, amelynek során a Képmás zenekarral szervesen együttműködnek több program tekintetében is. "A velük való közös munka elősegíti a gyermekekkel és a fiatalokkal való közvetlenebb kapcsolatot" - jelentette ki, majd a színpad elé sietett, hogy felkonferálja a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye emblematikus csapatát.

Nyíregyházi Hírportál

www.nyirport.hu

  • Galéria:
    • PB090179_-1
    • PB090180_-1
    • PB090181__-1
    • PB090184_-1
    • PB090186_-1
    • PB090187_-1
    • PB090188_-1
    • PB090191_-1
    • PB090192__-1