2016. november 02., szerda 10:18

Templombúcsú Ramocsaházán

Ebben az esztendőben is méltóan megünnepeltük a templomunk búcsújának ünnepét. Ha a búcsút, mint a szót halljuk a vendégség, agapé jut az emberek eszébe. Nyilván a búcsúünnepléshez hozzátartoznak ezek az örömök is, de a lényeg sokkal mélyebben lelki értelemben fogalmazható meg. A búcsú napja a templom címének, védőszentjének ünnepe. Október 9-én a helybeliek nagy igyekezettel készültek a templombúcsú ünnepére.
A templomot 1943. október 8-án a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelte fel Kriston Endre püspök úr. Évről évre várjuk a környező településekről a híveket, hogy együtt köszönthessük a Szűzanyát imádsággal, énekekkel fohászkodva közbenjárását kérjük. Első szent királyunk Szent István előtt a Szűzanya oltalmába ajánlotta koronáját, országát, Mária országa gyermekei vagyunk.

A búcsúi szentmise 2016. október 9.-én délután 3-kor kezdődött. Nagy örömünkre szolgált, hogy a szentmisét községünk szülötte, Szenes István plébános atya celebrálta, akit 1999. június 19-én szentelt pappá Bosák Nándor megyéspüspök. Koncelebráltak Lázár István plébános atya és Mikó Miklós paróchus atya. Szenes István szentbeszédében Szűz Mária szeretetéről beszélt. XIII. Leó pápa 1896-ban engedélyezte a Magyarok Nagyasszonya ünnepét. Elismerte ezzel népünk nemzedékről nemzedékre továbbadott kincsét, a Mária tiszteletet.

Köszönjük a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség tagjainak is a jelenlétét.

A búcsúi szentmise szentségi körmenettel záródott, majd Lázár István atya szeretetvendégségre, kötetlen beszélgetésre hívta a híveket.

Kecskés Istvánné
Ramocsaháza

  • Galéria:
    • DSCN6980-1
    • DSCN6994-1
    • DSCN7023-1