2019. október 25., péntek 13:46

Hitről, hivatásról, imáról tartott előadást dr. Csókay András idegsebész, agykutató a nyíregyházi gimnáziumban

Rendhagyó nevelési értekezletre hívta munkatársait és diákjait Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető október 16-án, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában. A találkozó meghívott vendége volt dr. Csókay András idegsebész, agykutató professzor, aki hitéről, hivatásáról és missziós tevékenységéről tett tanúságot. A tartalmas előadáson az intézmény pedagógusai, valamint gimnazista diákjai is részt vettek.

Csókay András többek között beszélt a diákoknak a gyermekkori álmok valóságáról, amelyek meghatározóak lehetnek életükben, ha nem felejtik el azokat. A korai vágyak hivatásukra vonatkozóan Isten akaratát rejtik. Továbbá hangsúlyozta az Istennel való párbeszéd fontosságát, ami nyitottá teszi a szívet az Ő befogadására, és így könnyen meghallható a nekünk szóló üzenete, ellenkező esetben rossz irányba tarthatunk. Mindezt a professzor saját életéből vett szomorú példákkal is megerősítette, hiszen volt, amikor Istentől nagyon távol kereste az élete értelmét.

Az előadó hosszan beszélt az abortusz bűnéről, amely sokszor párosul a tudatlansággal, amit összefogással, egyéni beszélgetések lehetőségével, tájékoztatással meg kellene akadályoznunk. Véleménye szerint az emberek félre vannak vezetve. Nem filozófiai vagy teológiai kérdés az, hogy hol kezdődik az emberi élet. A tudomány szerint a DNS spirál, az örökítő anyag már a fogantatástól kezdődően jelen van, ez azt jelenti, hogy már a megtermékenyüléskor egy élő személlyel van dolgunk. Az a baj, hogy a sok szerencsétlen édesanya és édesapa nem tudják ezt, de még az orvosok sem.

Ezután továbbra is a tudományok felé terelte a figyelmet Csókay András agykutató, aki hangsúlyozta, tiszteljük a felfedezéseiket, de azt tudni kell, hogy a három legfontosabb kérdésre: hogyan jött létre az univerzum, az első baktérium és az emberi személy, semmilyen választ nem tudnak adni.

Az előadó kitért a minőségi imádságra, amelyet mélyíteni kell, hogy létrejöjjön Istennel a találkozás. Fontos, hogy ne csak elhadart legyen. A mély imádságban egyfajta kiüresedést tapasztalunk meg, és az a cél, hogy abban gondolatmentessé váljunk, és meghalljuk Jézus szavát. A különböző gondolatok megtörik ezt a harmóniát. Éppen ezért hagynunk kell, hogy elmenjenek mellettünk ezek a gondolatok, és akkor létrejöhet a találkozás a Szentháromságos egy Istennel, és odaülhetünk az Atya, Fiú, Szentlélek mellé negyediknek az asztalhoz.

Csókay András professzorral a nyíregyházi intézményben készült interjú hamarosan olvasható lesz.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Zagyva Klára sajtóapostol

  • Galéria:
    • 1
    • 7M7A2498
    • 7M7A2500
    • 7M7A2520
    • 7M7A2526
    • 7M7A2528
    • DSC_0254-1
    • DSC_0264-1
    • DSC_0270-1
    • DSC_0273-1