2017. november 30., csütörtök 16:25

Egyházi vezetőkkel tartottak Advent-nyitó sajtótájékoztatót Debrecenben

A debreceni advent ünnepi programjairól tartottak sajtótájékoztatót a Főnix Rendezvényszervező Kft szervezésében Debrecenben a Régi Városházán, amelyen részt vett Pap László, Debrecen polgármestere, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kapin István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye parókusa, Ruszin Romulusz, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár dandártábornoka és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező kft ügyvezető igazgatója.

Papp László polgármester bevezető gondolataiban elmondta, Debrecen egy olyan város, ahol a hitnek fontos szerepe van, a vallási ünnepeket az itt működő egyházak teljes összefogása övezi. Debrecenben, Magyarország hitéleti központjában advent első vasárnapján (december 3-án), a város egyházi vezetői és polgármestere együtt gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ebben az évben körükhöz csatlakozik Fabiny Tamás evangélikus püspök is. A polgármester hangsúlyozta kiemelten fontosnak tartja, hogy az adventi időszak lélekben is felkészítse a lakosságot a karácsonyra. Ezt segíti az elmúlt évekhez képest is gazdagabb programsorozat és a karácsonyi vásár.

Ebben az évben először egy óriáskerék, Debrecen szeme (Debrecen’s eye) is csalogatja nemcsak a városból, hanem a régióból is az ünnepre készülőket.  Változásként említhető még az, hogy idén először kizárólag a Főnix Rendezvényszervező Kft szervezi az adventi vásárt.  Ennek megfelelően rendezettebb, átgondoltabb kínálattal örvendeztetik meg a látogatókat. Közel száz pavilont helyeztek el a főtéren. A debreceni karácsonyi vásárt egy igazi turisztikai eseménnyé fejlesztik azon túl, hogy vallási értelemben is nagy jelentősége van. Papp László távlati célként megemlítette, hogy 2018-ban elkezdődik a Dósa Nádor tér átépítése, így az adventi vásár súlypontja ide átkerül a Nagytemplom előtti teret még inkább tiszteletben tartva.

A polgármester a városháza nyitott kapuinak is fontos szerepet tulajdonít, amelynek adventi díszlete többek között a debreceni cukrászat kétszázadik évfordulójára utal.  Ennek emlékét egy kezdeményezés keretében jótékonysági akcióval kötik össze. A városháza udvarán bejglit lehet majd kóstolni, a helyszínen található becsületkasszába kerülő adományok pedig az előkészületekben is résztvevő autista gyermekeket támogató Angyalliget Alapítvány bevételét gyarapítja. A kóstoltatás után eldönthetjük melyik lesz a legfinomabb bejgli, amely „Debrecen bejglije” címet kapja majd és természetesen december 9-től meg is lehet vásárolni a vásárban.  

Fekete Károly püspök a református egyház programjairól számolt be, többek között a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának hagyományos ünnepi istentiszteletét említette, amely Fabiny Tamás evangélikus püspök szolgálatával december 2-án 14.30-kor kezdődik a Nagytemplomban. Majd egy jelentős eseményt említett, ugyanezen az estén két fiatal debreceni művész Mike Ádám zeneszerző és Fekete Dániel szövegíró által, a reformáció 500. évfordulójára készített „Hereditas nostra” (Örökségünk) – zsoltárkantáta, ősbemutatója lesz. A 20 tételes kompozíció az elmúlt öt nagy történelmi korszak sokrétű feldolgozását adja, amelynek a zenei megfogalmazása és szövegválogatás átíveli a reformáció 500 évét.

A református püspök úr hangsúlyozta, ez a zenemű is, a szintén kiemelt jelentőségű karácsonyi vásár mellett maradandó alkotás, azt az üzenetet közvetíti, hogy vannak saját örökségeink, amelyek a mi gondjainkra vannak bízva.

Palánki Ferenc püspök csatlakozott a polgármester gondolataihoz, miszerint Debrecen városa a történelmi egyházak részvételével lelki központ.  „Ami a testben a lélek, azok a keresztények a világban” (III. századi ismeretlen ókeresztény író). A főpásztor hangsúlyozta, mi, keresztények egységben, egymást segítve tudunk lelket vinni ebbe a világba. A karácsony Isten legnagyobb ajándékának az ünnepe. Ő közösséget vállalt velünk és mi erre emlékezve szeretnénk egymást biztosítani a szeretetünkről.  A főpásztor továbbá hangsúlyozta, a szakrális tereken túl, a keresztény emberek jelenlétének helye is szakralitással bír, legyen az akár a vidámság, szórakozás, vásárlás színtere, mert az ember mindenütt ember és a keresztény ember is mindenütt keresztény ember.

Az adventi készület ezt a lelki felkészülést segíti. A katolikus egyházban régi hagyományként vannak jelen a roráté hajnali szentmisék. Palánki Ferenc püspök tervezi, hogy ebben az időszakban minden debreceni római katolikus templomban fog majd szentmisét bemutatni. A püspök atya kiemelte, a hajnali miséknek megvan az a hangulata, amely egyben advent üzenetére is irányítja a figyelmet. A templomba érkezéskor még sötét van, de mire véget ér a szentmise kivilágosodik. A fény születésére készül az Egyház is.

Ezután a püspök atya a december 16-aiszombat 16.00 órától a debreceni Apolló moziban megtekinthető Ignác  című filmre hívta fel a figyelmet (Ignacio de Loyola) – fülöp-szigeteki–spanyol akciófilm), amelynek házigazdája  a debreceni Szent Anna Székesegyház lesz. A film utáni beszélgetést Dr. Krakomperger Zoltán teológiai tanár vezeti.

Palánki püspök atya bejelentette, hogy az adventi időszakban debreceni püspöktársaival együtt Genfbe, az Egyházak Világtanácsa központjába látogat, amelyről később beszámolót tartanak a debreceni Kölcsey Központban.

Kapin István görögkatolikus parókus atya elmondta, advent első vasárnapján 11-13 óra között hagyományteremtő szándékkal a „Vasárnapi ebéd” programot kezdik el, amelyre az Attila téri görögkatolikus templom melletti parkolóban 300 rászoruló embert várnak. Az együtt ebédelést advent vasárnapjain, valamint minden hónap első vasárnapján megismétlik. István atya azt is bejelentette, hogy december 1-én, szombaton fogják átadni Debrecenben a több funkciós Szent Miklós Szolgálattó Központot. December 9-én pedig, délután 13 órától Úton Betlehem felé hagyományos programjukon lehet részt venni a Petőfi téri érsekségen, 13-án pedig  a Lautitia kórus koncertjén a Kölcsey Központban.

Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a magyar honvédség debreceni dandára is része lesz az ünnepségnek. A Debreceni Helyőrségi Zenekar Adventissimo címmel ad koncertet december 10-én, a Kölcsey Központban. A zenekar a művészet erejével szeretné megmutatni hogyan telhettek a Nagyháborúban a karácsonyi esték. Vannak katonák, akik most sem tölthetik a karácsonyt szeretteik körében, hiszen szolgálatukkal azon fáradoznak, hogy nekünk itthon lévő családoknak olyan környezetet teremtsenek, ahol nyugodtan ünnepelhetünk. A dandártábornok azt is hangsúlyozta, a koncert másik üzenete a köszönet a hála a magyar polgároknak, a debrecenieknek, hogy elismerik a munkájukat, szolgálatukat.

A városháza bejárati aulájában több édes meglepetéssel találkozhatnak a debreceniek. Bódor Edit a sajtótájékoztatót követően bejelentette, hogy december 2-án kinyitja kapuit a Régi Városháza, ahol a belső udvaron igazi angyalliget fogad minden családot, az ünnepi hangulatról a Galiba Gyermekfesztivál csoportjaink kiskarácsonyfái és a legjobb kézműves mesterek portékai gondoskodnak.

 

Kovács Ágnes

Sajtóiroda – Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A0002-1
    • 7M7A0010-1
    • 7M7A0014-1
    • 7M7A0017-1
    • 7M7A0026-1
    • 7M7A0029-1
    • 7M7A0039-1
    • 7M7A0063-1
    • 7M7A0064-1
    • 7M7A0074-1
    • 7M7A0082-1
    • 7M7A0086-1
    • 7M7A0098-1