2017. október 17., kedd 14:37

Jost Ferenc, a templomépítő

2017. október 11-én könyvbemutatóval és egy kiállítás megnyitásával emlékeztek meg a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban a 60 éve elhunyt Jost Ferenc debreceni építészmérnök és építőmesterről.

 

Jost Ferenc (1901–1957) mérnöki diplomáját 1925-ben a budapesti műegyetemen szerezte.

Debrecenben és a környéken számos középítmény, iskola, magánház tervezője volt, de városban úgy ismerték leginkább, hogy ő a templomépítő.

Életéről, családjáról, munkásságáról Nyul Imre helytörténeti kutató készített egy könyvet, mely a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Könyvtár és Levéltára kiadásában jelent meg a közelmúltban. A könyvet az intézmény nyugalmazott igazgatója, Takács József mutatta be és beszélgetett a szerzővel a nagyszámú résztvevő előtt.

Arra a kérdésre, hogy mi indította Nyul Imrét a gazdagon illusztrált és az építész sokrétű munkásságát feltáró könyv megírására, a szerző elmondta, hogy az Újkert városrész építészeti történetével kezdett foglalkozni, s így tanulmányozta a környéken Jost villának ismert épületet, mely az építész családi háza volt a Nádor u. 4. sz. alatt. A Szent László-templom és környéke tanulmányozása vezette el őt az egyházmegyei levéltárba, ahol Takács József igazgató biztatására fogott bele a könyv megírásába.

Jost Ferenc, a templomépítő

 

Takács József elmondta, hogy miért volt szükség új templomok építésére az 1930-as években Debrecenben. A katolikusoknak Debrecenbe való visszatérése idejétől 1942-ig egyetlen plébániája volt a városnak, az 1730-ban alapított Szent Anna Plébánia, melynek templomát 1746-ban szentelték fel. Időközben viszont egyre gyarapodott a lakosok száma, így a katolikus híveké is. Az 1930-as évekre az egyetlen plébánia már nem tudta kellően ellátni az igényeket és feladatokat. Ezért került sor 1942. október 11-én a két új plébánia, a Szent István Király Plébánia és a Szent László Domonkos Plébánia alapítására, de korábban már felépült Jost Ferenc tervei alapján és építésével a Jézus Szíve-templom (1936), majd ő tervezte a Szent István király templomot, mely 1938-ra készült el. Ugyancsak végül az ő tervei alapján és vezetésével kezdődött 1947-ben a domonkosok új, monumentálisra tervezett temploma és kolostoruk építése a Bem tér sarkán, a Horthy Kórházzal szemben. Ez sajnos nem valósulhatott meg a megváltozott körülmények miatt. Magát Jost Ferencet is meghurcolták, sőt börtönbe is került. A Szent Anna-templom felújításakor, 1937-ben, a lecserélt homlokzati szobrokat Jost Ferenc saját kertjében őrizte évtizedekig. Ő tervezte a Svetits Intézet új internátusát, mely magába foglalta a nagy tornatermet is (1939). Egyik utolsó tervező munkája a nyírszőlősi templom volt, de az építés befejeztét (1960) már nem érhette meg, mivel  1957-ben elhunyt.

Takács József azon kérdésére, hogy miért tudta Jost Ferenc az építményeit igen hamar befejezni, Nyul Imre elmondta, hogy az építész a modern formákhoz újszerű építéstechnológiát alkalmazott, a határidőket pontosan betartotta. Másrészt megbízható, igényes, fegyelmezett munkásokkal dolgozott. Szigorú volt és precíz, de emberséges. A munkások szerették a kedves természetű embert, aki például megajándékozta a munkások gyermekeit karácsonykor. Jost Ferenc mélyen hívő katolikus volt, családjával a Szent László-templomhoz kötődött.

A kiállítás megnyitója

Rácz Zoltán építészmérnök megnyitó beszédében Jost Ferenc alkotásainak egyediségére hívta fel a figyelmet: az építész a Bauhaus irányzatot követte, de egyedi színezettel, megoldásokkal gazdagítva azt. A tárlókban és a tablókon számtalan rajz, terv, dokumentum mutatja be Jost Ferenc sokirányú, gazdag munkásságát, családi kapcsolatait.

Az eseményen részt vett az építészmérnök öt gyermeke és családtagjaik közül többen, akik felkeresték az apjuk által tervezett és épített debreceni templomokat is.

A rendezvény kiváló szervezése és lebonyolítása Bécsiné Kléri Ágotát, a könyvtár Helyismereti Gyűjteménye és Fotótára munkatársát dicséri.

A könyv megvásárolható az egyházmegyei könyvtárban és az említett plébániákon, a kiállítás pedig november 4-ig tekinthető meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtárában. (Debrecen, Bem tér 19/D).

Havas Lászlóné

Szent László Plébánia

  • Galéria:
    • 7M7A0172-1
    • 7M7A0180-1
    • 7M7A0186-1
    • 7M7A0188-1
    • 7M7A0190-1
    • 7M7A0197-1
    • 7M7A0202-1
    • 7M7A0208-1
    • 7M7A0211-1