2017. május 12., péntek 17:25

„Tégy annyit amennyit bírsz!”

Jó úton haladnak a nyírbátori diákok

"A jóra való törekvés ki ne aludjon szívedből. Tégy annyit amennyit bírsz és Isten majd gyámolít jó szándékodban."/ Kempis Tamás: Krisztus követése/

A nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium fennállásának 60. évfordulóján, a gimnázium korábbi épülete előtt megkönnyeztem, amikor a diákság, a tantestület együtt mondta a Miatyánkot. Arra gondoltam, de jó lenne, ha ezt szüleim, nagyszüleim láthatnák, megérhették volna. Megható és felemelő számomra minden egyes közös imádkozás.

Középiskolásként a Nyírbátori Báthory István Gimnáziumban érettségiztem. Házasságom révén hosszú időre elkerültem szülővárosomból, Nyírbátorból. A gyermekévek emlékei, a gyökerek visszahívtak. Amikor a Római Katolikus Egyház átvette a nyírbátori gimnáziumot, nagy örömömre régi vágyam teljesült, taníthatok egykori középiskolámban.

Iskolánk egyik legfontosabb hagyománya a keresztútjárás. Húsvét előtt elcsendesedve az iskola tanulói csoportokban végigjárják Jézus szenvedéseinek útját. Szótlanul, befelé figyelve viszik a diákok a keresztet, követjük Krisztust keresztútján, szenvedése állomásain, hálát és köszönetet mondva szeretetéért.


Mit ad a keresztút a mai diákoknak? Kimondhatatlanul sokat. Tanít bennünket hinni, bátorságot ad, hogy felvegyük keresztünket, az élet nehézségei elől ne meneküljünk el, hanem alázattal, tisztelettel a szeretet útján járjunk. Tanít arra, hogy tettekkel, kötelességeink teljesítésével szolgáljunk, engedelmeskedjünk szüleink és elöljáróink elvárásainak, hogy hibáinkat felismerjük és leküzdjük azokat. Tanít bennünket elfogadni, ahogy Jézus elfogadta az ítéletet, elviselte a fájdalmakat, a szenvedést. Tanít tapintatra és megértésre embertársaink szenvedése iránt, hogy segítsünk keresztjük viselésében - ahogy Mária együtt szenvedett fiával vagy Veronika kendőt nyújtott Jézusnak- ugyanakkor hálásak legyünk minden kapott jóért. Jézus egész életének példája tanít, hogy ellenállhassunk a gonosznak, hogy legyőzzük azt a jóságunkkal. Végül segít, hogy elfogadjuk a Jézushoz való kötődésben az igazi szabadságot és átláthassunk azon a hamis szabadságon, mely távol akar tartani bennünket Tőle.

Az egyházi ünnepek, a hónapindító lelki gondolatok, a tanulás előtt és után mondott fohászok valamint az atyákkal, lelkészekkel és hitoktatókkal töltött órák, mind a diákok lelki gazdagodását, megerősödését segítik, hogy tudják megtalálni a helyes utat. A tiszta, alázatos lelkiismeret biztos út Istenhez.

Magyar Jánosné, angol nyelv szakos tanár

Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium

  • Galéria:
    • DSC_1640
    • DSC_1667
    • DSC_1668
    • DSC_1671
    • DSC_1726