2016. november 23., szerda 06:52

Egyházmegyei iskolalelkészek tanácskoztak a debreceni római katolikus püspöki hivatalban

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke közös gondolkodásra hívta az egyházmegye fenntartása alatt álló oktatási nevelési intézmények római katolikus lelkivezetőit 2016. november 22-én Debrecenbe, a püspöki hivatalba.

A tanácskozáson Babály András nyírbátori plébános, iskolalelkész gondolatébresztő előadásában többek között a kereszténység közösségben való megélését hangsúlyozta, amelyet az iskolában is meg kell valósítani, kiemelte a lelkigyakorlatokon, egyházi ünnepeken való közös részvétel fontosságát is. A korábban pedagógusként dolgozó mentálhigiéné, pszichodráma, pszichoanalízis területén is jártas plébános gazdag tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, felhívta a figyelmüket azokra az egzisztenciális kérdésekre is, amelyek a gyermekeket általában foglalkoztatják (Milyen az Isten? Mi értelme az életemnek? Mi lesz velem, ha meghalok? stb…). A szakember elmondta, fel kell készülni ezek frappáns megválaszolására.

A beszélgetés során az iskolalelkészek beszámoltak munkájukról, iskolájuk hitéleti lehetőségeiről, megélt hagyományaikról, és arról, milyen a kapcsolat az iskola és a helyi plébánia között. Egybehangzó véleményüknek adtak hangot, amikor elmondták, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket a plébániai közösségekben, ahol majd a szentségek felvétele — elsőáldozás, bérmálkozás — történik. Biztosítani kell továbbá a tanárok részére is a rendszeres lelki programokat, valamint nagy gondot kell fordítani a felekezetek lelkivezetői közötti harmonikus kapcsolat erősítésére.

2016. szeptember 1-jétől az egyházmegye köznevelési intézményei  a következők:

Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – Kisvárda

Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola – Nyíregyháza

Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – Debrecen

Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola – Mátészalka

Szent János Katolikus Óvoda, Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola és AMI – Egyek

Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium – Nyírbátor

Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – Fülöp

Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola – Geszteréd

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A9505-1
    • 7M7A9506-1
    • 7M7A9516-1
    • 7M7A9517-1
    • 7M7A9518-1
    • borito